Nya samarbetet mellan Ford, GM och Tesla rör om rejält i USA – nu hänger fler med

Att både Ford och GM anslutit sig till Teslas snabbladdstandard NACS i USA har på några få dagar skapat en dominoeffekt i landet. Nu berättar också tillverkare av snabbladdare och laddningsoperatörer att man kommer utrusta sina snabbladdare med Teslas kontakt.

En av dessa är ABB som kommer att erbjuda sina laddlösningar med NACS-kontakten i framtiden. Även amerikanska laddboxoperatören EverCharge ställer sig bakom Tesla, Ford och GM. De vill se att landet istället skiftar över till NACS som kom före det att CCS1-kontakten blev standard i USA.

– De allra flesta i elbilsindustrin erkänner CCS:s dåliga, klumpiga design och prestanda, men vi har motvilligt accepterat den som ”standarden” sedan den introducerades för över ett decennium sedan, skriver EverCharge.

Även finska Kempower som utvecklar snabbladdare berättar att man nu påbörjat förberedelserna för att ta till sig NACS-standarden på sina laddare som kommer att säljas på den amerikanska marknaden. I Europa blir det dock fortsättningsvis den etablerade CCS-standarden.

– Vi vill erbjuda pålitlig och smidig laddning för alla elbilsförare i Nordamerika. En av våra styrkor är vår förmåga att snabbt svara på kundernas och marknadens förväntningar. Vi lägger till NACS till vår portfölj för att fortsätta att erbjuda den bästa laddningsupplevelsen för alla elbilsförare över hela världen, säger Kempowers VD Tomi Ristimäki i ett uttalande.

Även tillverkaren Tritium, som står bakom av många Ionity-stationer i Europa, meddelade under dagen att man kommer att erbjuda NACS-kontakten.

Amerikanska experter är överens om att fler kommer att följa efter och ansluta sig till Teslas laddkontakt. Bland annat väntar man sig att Rivian, Stellantis och Hyundai kommer ansluta sig inom kort. Det medan exempelvis europeiska tillverkare som Volkswagen kommer vara lite mer motsträviga.

Vita Huset håller kvar vid CCS

Samtidigt försöker Vita Huset att pusha för CCS-standarden. Så nyligen som i fredags gick presidentadministrationen ut med att det finns statliga subventioner på miljardbelopp för de som bygger laddstolpar utrustade med CCS-kontakter.

Det är så klart också stöd som Tesla har rätt till – förutsatt att de också sätter en CCS-kontakt på sina snabbladdare förtydligade presidentadministrationen. Något som Tesla också börjat pilottesta i USA genom en adapter de kallar för Magic Dock.

Inte samma i Europa

Den CCS-standarden som USA använder är inte samma som den vi har i Europa. Medan vi använder CCS typ 2 använder USA CCS typ 1. Initialt använde Tesla också en egen kontakt i Europa. Men i samband med lanseringen av Tesla Model 3 valde man att gå över till CCS2-standarden som är den mer etablerade här.

Tesla lär sannolikt inte försöka få över NACS-standarden till Europa. Samarbetet med Ford och GM skulle säkert på sikt dock kunna innebära en mer sömlös laddningsupplevelse även vid europeiska Tesla Superchargers för den som kör en Ford eller GM i form av automatiserade betalningar likt den Tesla-ägare upplever.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.