Regeringen satsar 1,4 miljarder kronor på elbilsladdare under tre år

Regeringen vill påskynda utbyggnaden av laddinfrastruktur, och avsätter därför närmare en halv miljard kronor per året under de kommande tre åren.

Investeringen nästa år uppgår till 400 miljoner till det så kallade Klimatklivet. Klimatklivet är ett investeringsstöd som laddoperatörer kan söka för att finansiera utbyggnaden av publika laddare.

Under den senaste ansökningsomgången av investeringsstödet beviljades 173,7 miljoner kronor till stöd för 1 165 nya laddpunkter i hela Sverige.

– Man ska kunna använda en elbil oavsett om man bor i glesbygd eller i stan. Det ska finnas bra laddinfrastruktur där människor bor, arbetar och reser, säger klimat- och miljöminister Pourmokhtari till TT.

Under 2024 och 2025 kommer regeringen satsa ytterligare 500 miljoner kronor varje år. Totalt uppgår det riktade stöden till laddinfrastruktur för perioden till 1,4 miljarder kronor.

Budgeten i sin helhet kommer regeringen att presentera på tisdag.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.