Klimatklivet har gett stöd till 1165 nya laddpunkter – från norr till söder

Genom Klimatklivet stöttar Naturvårdsverket utbyggnaden av laddinfrastruktur för elbilar. Inför öppningen av årets sista utlysningsperiod summerar nu Klimatklivet resultatet av vårens ansökningsomgång.

Det har varit ett rekordstort intresset för stöd till laddinfrastruktur från Klimatklivet i år. Efter den senaste ansökningsomgången är det nu klart att 173,7 miljoner kronor är beviljade i stöd till 1 165 nya laddpunkter.

Av dessa är 591 snabbladdare med en kapacitet på minst 150 kW. 36 snabbladdare är specifikt avsedda för tunga fordon. I snitt är det nio laddpunkter per station vid snabbladdare och 11 per destinationsladdare.

– De här nya laddstationerna för både personbilar och tyngre fordon är precis vad som behövs för att öka möjligheten att köra på el i hela landet. De byggs på de platser där laddare saknas idag, säger Isak Öhrlund, handläggare på Klimatklivet.

Från norr till söder

Från norr till söder. De nya stationerna finns spridda över hela Sverige, från Gällivare i norr till Ystad i söder. Ett av de företag som fått stöd är kWatt AB som specialiserat sig på att bygga snabbladdare i norra Sverige. Nu har man blivit beviljade att bygga fyra snabbladdare på 320 kW i Gällivare i Norrbotten.

– Vi hör och pratar med många elbilsägare om utmaningarna med att färdas i norra Norrbotten och har konstaterat att Gällivare är ett bra nav för en laddpaus. Det finns många mindre orter och byar runt om, samtidigt som det är en central placering för elbilsägare som reser från norra Norge till svenska kusten. Stödet möjliggör en stor investering i förhållande till möjlig avkastning i dagsläget. Laddinfrastrukturen behövs för att en övergång från fossilfria bilar ska kunna vara möjlig, säger Jens Andersson på KWatt AB. 

Ett annat företag som satsar stort på laddinfrastruktur är OKQ8. I den senaste omgången har företaget blivit beviljat stöd till laddinfrastruktur till tunga fordon i Kungälv.

– En bred publik laddinfrastruktur är nödvändig för omställningen till elektrifiering inom transportsektorn och en mer hållbar framtid. Stödet från Klimatklivet möjliggör en snabb etablering i den viktiga knutpunkt som Kungälv utgör, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.   

Ny period öppnar. För den som vill söka stöd till att bygga laddinfrastruktur så är nästa ansökningsperiod öppen mellan 26 september till 7 oktober. Klimatklivet förväntar sig återigen ett högt söktryck.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.