Rapport: Tesla släpper data om krockar och bränder

En Tesla som har aktiverat Teslas Autopilot-teknik är 11 gånger mindre benägen att råka ut för en olycka än den genomsnittliga amerikanska föraren. Det lyfter Tesla fram i en ny säkerhetsrapport.

– Vi tror att den unika kombinationen av passiv säkerhet, aktiv säkerhet och automatiserad förarassistans är avgörande för att inte bara hålla Teslas förare och passagerare säkra, utan alla förare på vägen, skriver Tesla i rapportern.

I genomsnitt så inträffar en olycka med Tesla Autopilot aktiverat efter totalt 1,23 miljoner körda mil över hela fordonsflottan. För förare som inte använder autopilottekniken registrerade Tesla en olycka var 154 000:e körd mil. För den genomsnittliga amerikanska föraren helt oberoende av bilmärke är den siffran 109 000:e mil.

Brinner inte så ofta

Brand i bil.

Bränder i elbilar är ofta en stor snackis, men statistik visar gång på gång att elbilar inte förtjänar det utrymmet. Elbilar brinner betydligt mer sällan än bilar med förbränningsmotorer.

Även denna datan har Tesla kunnat plocka fram för sina bilar. Mellan 2012 och 2022 inträffade ungefär en fordonsbrand i en Tesla för varje 21 miljoner körd mil. Genomsnittet för den samlade amerikanska fordonsflottan är 2,9 miljoner per körd mil enligt data från NFPA.

Egentligen är risken ännu lägre eftersom Teslas branddata också inkluderar brandhändelser som orsakas av fastighetsbränder, skogsbränder, mordbrand och andra orsaker som inte är relaterade till fordonet, medan NFPA-data utesluter alla bränder där en brand i en extern faktor orsakat branden i bilen.

Grafik

Tabellen nedanför visar hur många körda miles (amerikanska mil) innan en olycka inträffar, per Tesla Autopilot, Tesla utan Autopilot och det amerikanska snittet.

Tabellen nedanför visar hur många körda miles (amerikanska mil) innan en brand inträffar, per Tesla Autopilot, Tesla utan Autopilot och det amerikanska snittet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.