Tesla flaggar för prishöjningar till följd av EU-tullar – men utfallet är ovisst

De preliminära tullarna som EU kan införa på elbilar från Kina har skapat en rejäl oro i branschen. Mattias Bergman VD för branschorganisationen Mobility Sweden ”anser att det är fel väg att stärka Europas konkurrenskraft”.

En tillverkare som kan drabbas av tullarna är amerikanska Tesla som tillverkar Tesla Model 3 för den europeiska marknaden i Kina. Nu flaggar man för att priserna kan komma att höjas med anledning av de nya tullavgifterna.

– Vi förutser ett behov för oss att höja av priserna på Model 3 från och med den 1 Juli 2024. Detta beror på ytterligare importtullar som sannolikt kommer att tas ut för elektriska fordon som tillverkas i Kina och som säljs i EU, skriver Tesla i ett meddelande.

Idag betalar elbilar från Kina en importtull på 10 procent. EU har i sitt preliminära utlåtande tillämpat strafftullar på mellan 21 och 38,1 procent – beroende på hur samarbetsvilliga biltillverkarna är. Det nya strafftullen påförs ovanpå den befintliga importtullen.

EU-kommissionen säger dock uttryckligen att Tesla kommer att behandlas annorlunda, men den individuellt beräknade tullsatsen kommer att ”kommuniceras vid ett senare tillfälle”.

Det är inte heller helt klart när de nya tullarna börjar gälla, saker och ting ska utredas, och de utpekade biltillverkarna samt kinesiska myndigheterna ska tillåtas att uttala sig om de presenterade tullsatserna. Enligt en tidsram från utredningen kan detta diskuteras en bra bit in på hösten. Det finns dock en öppning så dessa kan påföras retroaktivt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.