Alpine A290 är en elbil för en sportigare vardag

Alpine har nu visat upp den sportiga lilla elbilen A290 som man definierar som en urban sportbil. Den är utvecklad med en känsla för Alpines kunskaper inom racing, men ska också erbjuda en kompakt, smidig och praktiskt upplevelse för enkel och bekväm användning i vardagen.

När konceptet presenterades satt där dubbla motorer fram. Det var däremot inget som letade sig in i den produktionsklara versionen. Istället är det antingen en motor på 132 kW. (180 hk) eller 160 kW (220 hk) vilket ändå kanske är fullt tillräckligt för att gå den lilla bilen på 3,99 meter att kännas pigg, även om sprinten 0 till 100 km/h som bäst görs på 6,4 sekunder. Volvos lilla elbil EX30 gör exempelvis sprinten på 3,6 sekunder.

Så bland de tekniska detaljerna finns ett batteri på 52 kWh vilket ska ge en räckvidd på 380 kilometer. Snabbladdning är möjlig med 100 kW DC eller 11 kW AC. Bilen är dessutom förberedd för dubbelriktad laddning – och skulle i framtiden kunna ta en roll som en buffert i det lokala energinätet.

I grunden sitter Ampere-plattformen som också sitter i Renault 5. Men Alpine får en hel del avvikande tekniska detaljer. Exempelvis har den fått en helt ny motor och andra chassikomponenter. Bland annat kommer dämparna vara betydligt hårdare än vad Renault 5 erbjuder, och dessutom får den kraftfullare bromsar.

– Vår Alpine A290 är den första modellen av en ny elektrisk generation, som inviger vårt drömgarage på bästa möjliga sätt. Denna urbana sportbil markerar introduktionen av Alpine till en bredare publik och återuppväcker en bortglömd kategori, hot hatch, så mycket älskad för körglädje det ger, berättar Philippe Krief, CEO Alpine

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.