Ovana elbilister mer benägna att drabbas av räckviddsångest

Precis som man en dag fick lära sig att köra bil med förbränningsmotor, hur man tankar och hur länge man kunde köra med nålen pekandes på rött så finns det också en inlärningskurva för att lära sig köra elbil. Även här lär man känna sin bil så att man efter ett tag vet hur långt man kommer i motorvägsfart, och hur snart man kan tänkas behöva ladda.

En undersökning från Norska elbilsföreningen styrker den tesen. Det finns fortfarande en del elbilsförare som känner att de har räckviddsångest, visar undersökningen Elbilisten 2024. Undersökningen visar att 17 procent av förarna håller med om att de ofta upplever räckviddsångest. 

Samma fråga ställdes i en liknande undersökningar 2022 och 2021. Då var det också 17 respektive 16 procent som svarade att de ofta upplever räckviddsångest. Att siffran är förhållandevis konstant är kanske en indikation på det konstanta tillskottet av nya elbilister i Norge. Majoriteten av alla alla nya bilar som säljs i Norge är ju elbilar, och dessutom blomstrar andrahandsmarknaden.

Från undersökningen om räckviddsångest.

Undersökningen visar att bland de som kört en elbil i mer än fyra år, så är det bara 13 procent som ofta har räckviddsångest. Räckviddsångesten avatar alltså med erfarenhet.

–  Undersökningen visar att räckviddsångest påverkas av bilens batterikapacitet och hur länge man varit elbilsförare. Det blir lättare när man lär känna bilen och har snabbladdat några gånger, säger Christina Bu, ordförande i elbilsföreningen.

Majoriteten av elbilsförarna upplever däremot inte räckviddsångest. Hela 62 procent uppger att de inte håller med om påståendet ”Jag upplever ofta räckviddsångest”. Dessutom går utbyggnaden av publika snabbladdare som kommer till nytta på långresor extremt snabbt framåt i Norge. Sedan starten av 2022 har Norge fördubblat antalet snabbladdare och det finns nu över 8 400 snabbladdare i Norge.

Bonusvideo: Norsk sketch om räckviddsångest:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.