Frankrike vill se leasing av elbil för 1000 kronor per månad – alla ska ha råd med elbil

Frankrike vill påskynda skiftet till elbilar genom attraktiva leasingerbjudanden. Det hela är en del av president Emmanuel Macrons kampanj för att göra elbilar tillgängliga för fler.

Planen är att göra det möjligt för leasingbolag att erbjuda elbilar för 100 euro (1 000 kronor) per månad. En kostnad som är betydligt lägre än vad de flesta lägger på bensin varje månad.

– Regeringen arbetar just nu på hur snabbt åtgärden (subventionen) kan bli klar för att göra elbilen tillgänglig för fler, säger budgetminister Gabriel Attal till fransk TV.

Leasingsubventionen ska specifikt rikta sig till lågikomstagare. Det hela är ett motdrag till kritik om att elbilar fortfarande är för dyra för många. Det trots redan befintliga subventioner vid köp.

Den som idag köper en elbil får 6 000 euro (60 000 kronor) om den kostar mindre än 47 000 (470 000 kronor). Ytterligare stöd går också att få för den som skrotar sin gamla bil med förbränningsmotor.

Den stora fördelen med att få ut många leasingbilar är att det på sikt ger många elbilar på begagnatmarknaden när avtalen löper ut. Det i sin tur ger långsiktiga positivt effekter i form av lägre prissatta begagnade elbilar.

Även i Sverige vill några partier se stöd riktade till låginkomsttagare som ska ge billigare privatleasing. Något som bland annat Miljöpartier förslog nyligen i form av en leasingcheck.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.