Bilder visar en ny elbil från Toyota – bZ3 är en eldriven sedan

Toyota visade förra året upp 15 koncept på elbilar som Toyota och Lexus ska lansera fram till 2030. Den första färdiga elbilen av dessa är suven Toyota bZ4X som hade premiär i år.

Men det finns fler modeller nära produktion. I dagarna har de första bilderna på en mindre elbil dykt upp. Antagligen dock i första hand ämnad för Kina. Att den är mindre än bZ4X är något om siffran i namnet bZ3 avslöjar. Den är inte heller en terränginspirerad elbil med fyrhjulsdrift då den saknar tillägget X.

De nya bilderna är inte officiellt delade av Toyota. De är publicerade av Kinas ministerie för industri och informationsteknologi. Det innebär att vi fullt ut inte har alla detaljer om modellen, eller uppgifterna om den kommer till Europa.

Storleksmässigt mäter den ungefär som en lång Toyota Corolla. Måtten är 4725 mm på längden, 1835 mm i bredd och 1475 mm på höjden. Hjulbasen mäter 2880 mm vilket kommer bidra till en rymlig kupé.

Modellen är antagligen bakhjulsdriven och ska gå att få med en motor på antingen 135 kW (180 hk) eller 179 kW (240 hk). Batteriet är ett Blade-batteri från BYD vilket är valt för sitt tunna format.

Bland de 15 koncept som Toyota visat med sig av så är det antagligen konceptet bZ SDN (sedan) som mynnat ut i bZ3. Hur konceptet såg ut kan du se nedan:

Även om bZ3 endast kommer till Kina så ger det oss en aning om hur Toyota tänker designspråksmässigt kring sina elbilar. Vi har alltså fått se suven bZ4X och nu också en andra elbil. Fler elbilar lär det bli och det lär också med stor sannolikhet komma en eldriven sedan även utanför Kina. BZ3 visar tydligt hur en eldriven sedan från Toyota kommer att se ut – oavsett marknad.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.