Mp vill göra leasing av elbilar billigare – genom leasingcheck

Foto: andreas160578/Pixabay

Det är ungefär två veckor kvar till valet och våra partier tävlar om uppmärksamheten och vår röst. I helgen har Miljöpartiet lagt fram en rad punkter kopplat till bilägandet. Bland annat vill man se till att alla ska ha råd att privatleasa en elbil.

Förslaget från Miljöpartiet är en leasing-bilcheck på 1 500 kronor per månaden. Den ska gå till den som inte har råd att ta lån för att köpa en elbil. De som tjänar under 340 000 kronor om året ska ha rätt till hela beloppet. Därefter trappas beloppet ner för inkomstnivåer som överstiget 340 000 kronor.

Dessutom vill man uppmuntra folk till att göra sig av med sin gamla bil. Det genom att erbjuda en skrotningspremie på 20 000 kronor till hushåll med låga inkomster. Pengarna ska man sedan kunna använda till att köpa en elbil, busskort, medlemskap i en bilpool eller en elcykel.

Som en tredje punkt kopplat till elbilar vill Miljöpartiet också införa en ”rätt-att-ladda”-garanti. Det innebär att regelverk som försvårar utbyggnaden av laddifnrastrukturen vid hemmet eller arbetsplatsen måste bort. Dessutom vill man öka stödnivåerna för installationen av laddare i hemmet.

– Vi vill göra det möjligt för alla människor, oavsett vilken inkomst man har att kunna transportera sig på ett hållbart sätt. Vi är oroliga över att det kan bli en fattigdomsfälla att människor som inte har så höga inkomster att man kan köpa en elbil blir sittande med en gammal bensin- eller dieselbil, säger språkröret Per Bolund.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.