Premiär: Sportiga elbilen Caterham Project V väger bara 1,2 ton

Brittiska Caterham har efter en rad teasers nu visat upp sitt nya elbilskoncept Project V. En sportig elbil med tilltänkt lansering i slutet av 2025 eller början av 2026. Ett av de största fokusområderna har varit att hålla nere vikten. Project V väger endast 1190 kilo.

Caterham berättar att man valt en minimalistisk designfilosofi, precis som man historiskt gjort med sin byggsatsbil Seven. Det innebär i det här fallet en enkel konstruktion med lättviktsmaterial och ett chassi i kolfiber och aluminium.

Den sportiga bilen har plats för tre till fyra personer beroende på utförande. Storleksmässigt mäter Project V in på 4255 mm i längd, 1893 mm i bredd och 1226 mm på höjden.

– En elektrisk Caterham måste förbli det som skiljer oss från alla andra. Den måste vara lätt, enkel och erbjuda en oöverträffad körupplevelse. Det är vårt DNA, säger Caterhams VD Bob Laishley.

Prestanda

Elbilen blir bakhjulsdriven med en motor på 200 kW (272 kW). Toppfarten är 230 km/h och den ska klara 0 till 100 km/h på 4,5 sekunder. Ett batteri på 55 kWh ska säkerställa en räckvidd på upp till 400 kilometer. Att snabbladda från 20 till 80 procent ska ta 15 minuter vid en 150 kW-snabbladdare.

– Projekt V uppfyller vår ambition att på ett hållbart sätt växa företaget och utforska elektrifieringen samtidigt. Med förbehåll för nästa utvecklingsfas och teknisk kapacitet, kan Project V lanseras på marknaden mot slutet av 2025 eller början av 2026. Det med ett riktpris på mindre än £80 000 (1,1 miljoner kronor), kommenterar Bob Laishley.

Interiörbilderna visar ett förarfokuserat infotainmentsystem med smartphonespegling, och en digitalt instrumentpanel som visar viktig förarinformation. Förare kan välja mellan körlägen Normal, Sport och Sprint som intelligent justerar accelerationen och styrningen för olika miljöer.

Konceptet har dubbla triangelfjädringar fram och bak med fullt justerbar geometri, elektriskt assisterad servostyrning, Michelin Pilot Sport 4S-däck (19” fram och 20” bak) och bromsskivor med högpresterande bromsok.

Caterham kommer att visa upp mer av konceptet i samband med Goodwood Festival of Speed som startar imorgon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.