Premiär: Alpine A290 är en kompakt och sportig elbil

Alpine A290β är framtidens kompakta eldrivna sportbil i B-klassen som ska bli produktionsbilen Alpine A290. Exteriört ser konceptet ut som den produktionsklara bilen kommer göra, interiört är den en illustration av ett tresitsigt koncept. Likheten med koncernsyskonet Renault 5 finns tydligt.

Konceptet har två elmotorer på framaxeln och elbilen har genomgått omfattande tester på testbanan. Det har gjort att Alpine har kunnat förfina chassit, fjädring och vridmomentet till perfektion. Kvar är en lekfull och effektiv drivlina, skriver Alpine.

Konceptet mäter 4,05 meter i längd, 1,85 meter i bredd och 1,48 meter på höjden. Det illustrerar tydligt en liten bilmodell, med kort hjulbas och bredare spårvidd vilket ska ge en sportigare körning och bättre stabilitet i högre hastigheter.

Föraren sitter i mitten av bilen för att få en bra uppsikt av omgivningarna. Bakom föraren, på varje sida, finns plats för två passagerare. Om den produktionsklara bilen också bara blir tresitsig återstår att se.

Konceptbilen har inga skärmar inuti bilen. Det för att föraren helt ska kunna fokusera på körningen. Hastighet och batterinivå projiceras via en smal head-up-display bakom ratten.

Alpine avslöjar inget om batteristorlek eller några andra tekniska detaljer för tillfället. Den kommer att bygga på Renault-koncernens elbilsplattform CMF-B som är utvecklad för kompakta modeller.

Produktionen av den produktionsklara elbilen kommer att starta 2024. Det är en av tre eldrivna modeller som Alpine kommer förverkliga. Alpine kommer dessutom lansera en GT-crossover och en eldriven ersättare till Alpine A110.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.