Bilder: Lilla elbilen Renault 5 visas upp bilmässan

Foto: Renault

En av Renaults kommande mindre elbilar är Renault 5 som är en nytolkning av 70-talsklassikern med samma namn. I början av året visade Renault upp de första skisserna på prototypen.

I veckan tog en fysisk prototyp plats på motormässan i München. Där stod bilen uppställd tillsammans med Renault Mégane E-Tech Electric och ett par historiska modeller, bland annat en R5 original.

Att se konceptet bortom skisser och i förhållande till andra modeller gör det enklare att få en uppfattning om bilens storlek och form.

Renault 5 med Mégane E-Tech Electric i bakgrunden till vänster.

Renault 5 ska visa en ny väg framåt för Renault och hur man ska göra elbilar allmänt tillgängliga för alla i hela Europa. Den är en modern tolkning av en populär och nödvändig modell, precis som sin ikoniska föregångare under sin storhetstid.

Fler designdetaljer är tydligt hämtade från den gamla modellen, men i många fall döljer sig där istället modern teknik. Motorhuvens luftintag döljer en laddlucka och dimljusen i stötfångaren är numera varselljus.

Det är inte sagt när tillverkningen av Renault 5 kommer att starta, eller hur mycket av prototypen som kommer bestå i en framtida produktionsversionen. Klart är dock att Renault med koncernsyskon ska lansera 10 elbilar under de kommande fyra år. I den planen ingår Renault 5, och det med en mycket prisvärd prislapp. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.