Populära elbilen Renault Zoe inne på sista generationen

I år är det tio år sedan Renault Zoe släppte sin kompakta elbil Zoe. Den blev snabbt en pionjär och idag rullar det närmare 10 000 Zoe i Sverige vilket gör den till den femte vanligaste elbilen på våra vägar.

Renaults varumärkeschef Fabrice Cambolive berättar nu att Zoe snart har spelat ut som roll. Modellen kommer inte att ersättas av en ny generation Zoe, bekräftar han till brittiska Auto Car.

Det är istället de kompakta elbilarna Renault 4 och Renault 5 som kommer att efterträda Zoe även om de är ett par år bort. De är planerade komma runt 2025. Något sista produktionsdatum för Renault Zoe är ännu inte bekräftat.

Första konceptet 2005

Sedan introduktionen av Zoe 2012 har modellen uppdaterats i omgångar. Det första konceptet kom redan 2005. Då visade Renault uppe Renault Zoe City Car på bilmässan i Geneve. Den var dock inte eldriven.

Pressbild: Renault

Det var först 2009 som vi fick se ett första koncept på en eldriven variant av Zoe. Renault Zoe ZE Concept visade upp en väldigt futuristisk modell som delade väldigt lite med dagens Zoe. Den hade bland annat lambodörrar och hade en motor på 66 kW (89 hk) och en topphastigheter på 145 km/h. Räckvidden var 160 kilometer.

Det var 2012 som Zoe för första gången visade upp det som senare skulle bli produktionsmodellen av Zoe. Den premiären skedde vid bilmässan i Geneve i mars 2012. De första leveranserna startade sedan i Frankrike i december 2012.

Då hade Zoe ett litet batteri på 22 kWh och erbjöd en räckvidd på upp till 210 kilometer (NEDC). Den fick en motor på 66 kW (90 hk). 2016 introducerade Renault ett större batteri på 41 kWh vilket gav en räckvidd på 300 km (WLTP).

Dagens version av Zoe har ett batteri på 52 kWh och erbjuder upp till 385 kilometer i räckvidd. Renault erbjuder två storlekar på motor, 80 kW (108 hk) eller 100 kW (135 hk).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.