Polska elbilen Izera får plattform från Geely – först ut blir en kompakt SUV

ElectroMobility Poland (EMP) som står bakom det statliga polska elbilsmärket Izera har tecknat ett avtal med Geely. För två år sedan visade Izela upp koncept på två elbilar.

Med det nya partnerskapet blir det klart att EMP ska bygga flera elbilar baserade på Geelys elbilsplattsform SEA. Den första modellen från Izera blir en kompakt SUV. Efter det följer två andra elbilar – en kombi i C-segmentet och en halvkombi.

SEA-arkitekturen inkluderar hårdvara, mjukvara och ett brett digitalt ekosystem. Plattformen används idag bland annat av Zeekr som lanserat den prestandafulla Zeekr 001 och den nyligen premiärvisade minibussen Zeekr 009.

– Geely Holding är stolta över att underteckna detta avtal för att licensiera sin branschledande SEA-arkitektur till EMP. Vår SEA-arkitektur kommer att hjälpa EMP att få ut de bästa produkterna på marknaden när det gäller hårdvara, mjukvara och skalbarhet, säger Daniel Donghui Li, VD för Geely Holding Group.

SEA-plattformen är en skalbar elbilsplattform som kan passa ett brett segment av elbilar och eldrivna kommersiella fordon. Den kan understödja elbilar med en hjulbas som sträcker sig från 1800 till 3300 millimeter.

– Polen spelar en viktig roll i den europeiska bilindustrin, och detta licensavtal kommer att hjälpa till att påskynda övergången till elbilar och skapa en bredare elbilsekonomi, fortsätter Daniel Donghui Li.

– SEA-arkitekturen passar perfekt till Izeras produktkoncept. Geely förser EMP med branschkunnande av högsta standard. I det långa loppet kommer det teknologiska partnerskapet tillåta EMP att växa. Vilket gör att vi kan engagera lokala leverantörer och genomföra projektet inom den planerade affärsramen, säger Piotr Zaremba, VD för ElectroMobility Poland.

EMP kommer att bygga de första elbilarna baserade på SEA-arkitekturen vid sin fabrik i Jaworzno, Polen. Någon tidsplan för den första lanseringen avslöjas inte idag.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.