Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Det nya polska bilmärket Izera presenterar två praktiska familje-elbilar

Den polska bilmarknaden är en av de snabbast växande i Europa och att inte ha en inhemsk tillverkare är uteslutet anser man. Där kliver ElectroMobility Poland in, som tagit på sig uppdraget att skapa en biltillverkare med fokus på elbilar.

I dagarna presenterade man två elbilskoncept med namnet Izera. Visionen med Izera är att i all sin enkelhet skapa moderna och familjevänliga elbilar. I formgivningen tog man hjälp av italienska designexperter. Resultatet blev en suv och en halvkombi.

– Tidigt i designprocessen tog vi in polackers synpunkter och förväntningar på en elbil. Genom undersökningar tog vi fasta på våra landsmäns önskemål. Resultatet blev prototyper som mottogs mycket väl långt över vår förväntan, säger säger Łukasz Maliczenko, teknikchef vid ElectroMobility Poland.

Praktisk elbil med 400 km i räckvidd

Izera ska vara ett familjemärke som alla ska ha råd med. Man strävar inte efter att skapa ett lyxmärke.

– Det viktigaste för vårt projekt har varit att skapa ett bilägande som är mer ekonomiskt attraktivt än förbränningsbilar av samma klass, säger Piotr Zaremba , ordförande för ElectroMobility Poland.

Istället sätter man praktiska lösningar och funktioner i fokus. Den elektriska drivlinan möjliggör flera innovativa och smarta förvaringslösningar som man gärna lyfter fram.

Elbilarna från Izera kommer initialt erbjudas med två batterikapaciteter. Räckvidden kommer vara upp till 400 kilometer på en laddning.

– Den elektriska drivlinan som används i bilarna ska vara tillräckliga för att accelerera bilen från 0-100km/h på åtta sekunder, tillägger Łukasz.

Högt på önskelistan stod också förbyggande säkerhet. Kollisionsvarnare, trafikskyltsigenkänning och filhållningsassistent hör till standardfunktioner i bilens förassistantsystem.

En första fabrik ska byggas redan nästa år, och tillverkningen ska starta 2023. För att snabba upp starten kommer man initialt bygga bilarna på en plattform inköpt från en tredjepart. En del källor säger att man tittar på Volkswagens MEB-plattform.

Annons.


Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Eldrift

Volkswagens satsning på elbilen ID.3 och elektriska MEB-plattformen gick under arbetsnamnet Neo. Det hela började 2015 och var starten av en ny era, berättar...

Elbil

Konsumentorganisationen Elbil Sverige delar i samarbete med tidningen Elbilen i Sverige årligen ut en serie utmärkelser på temat eldrift. Priserna hyllar Årets Elbil, Årets...

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons