12 elbilar från Peugeot i år – vill bli ett ledande elektriskt bilmärke år 2025

Peugeot storsatsar på elbilar med målet att bli det ledande elektriska bilmärket i Europa under 2025. Det meddelade Peugeot idag under evenemanget E-Lion Day när man delade med sig av planerna framåt. Till sin hjälp har man ett brett utbud av eldrivna modeller som tangerar in i alla tänkbara segment.

Totalt kommer Peugeot att erbjuda 12 eldrivna modeller i år, varav nio är personbilar. Under året lanseras uppdaterade versioner av Peugeot e-208 och e-2008 samt att de första leveranserna av en helt eldriven 3008 startar. Senare under året kommer Peugeot också att presentera de nya elbilarna e-408 samt e-5008.

Vid sidan av de nya och uppdaterade modellerna erbjuder Peugeot också e-308, e-308 SW, e-Rifter, e-Traveller, e-Partner, e-Expert och e-Boxer.

Räckvidd, teknik och hållbarhet

De nya modellerna ska svara upp till den oro som en del kunder uttrycker kring elbilar. Det handlar bland annat om räckvidd, där Peugeot ska bli ledande. Nya e-3008 kommer leverera upp till 700 km i räckvidd (WLTP, blandad körning), medan uppdaterade e-208 ska leverera upp till 566 km (WLTP) vid stadskörning.

– Med E-Lion Project kommer Peugeot att mobilisera all sin teknologiska kunskap och kreativitet för att göra hållbar mobilitet tillgänglig för alla kunder. Som en ledare vill vi bana väg. Det är en otroligt belönande uppgift, sa Peugeots vd, Linda Jackson, i ett uttalande.

Peugeot vill också ta kundupplevelsen till en helt ny nivå med ChatGPT-teknologi. GhatGPT kommer att vara tillgängligt genom röststyrning för både förare och passagerare vilket ska ge en mer naturlig, och mer användbar röststyrning. Under andra halvan av 2024 börjar tekniken testas på fem marknader.

Peugeot berättade dessutom om ett större projekt tillsammans med koncernbolaget Stellantis som kretsar kring att vidareutveckla den cirkulära ekonomin för att öka hållbarheten och återvinningen. Man beskrev fyra grundpelare: Återtillverkning, reparation, återanvändning och återvinning.

Som ett konkret exempel lyfter Peugeot fram arbetet med nya e-3008 där man arbetat med färre material och mer hållbara material. Runt 23 procent av allt material i bilen är återanvänt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.