Dacia Sandero som elbil 2027 – med batteriteknik som ger mest för lite pengar

Dacia ska fortsätta vara ett lågpris-märke och det även när man skiftar om till elbilar. Av den anledningen kommer märkets omställning till eldrift ta tid. Sedan tidigare har man lanserat Dacia Spring på flera marknader i främst södra Europa där den också under perioder toppat topplistorna, med ett lågt pris runt 200 000 kronor.

En ny generation elbilar från Dacia kommer med Dacia Sandero. Den kommer att bygga på CMF-BEV-plattformen som också kommer att sitta i Renault 5, Renault 4 och en eldriven efterföljare till Nissan Micra.

Lanseringen kommer först att ske någon gång runt 2027 eller 2028. Dacia kommer inte heller att fokusera på elbilar med stora batterier, supersnabb laddning och lång räckvidd.

– Alla biltillverkare försöker presentera sina bästa lösningar för eldrift, vilket betyder 500 till 600 kilometer i räckvidd och en 20 minuters laddning på motorvägen, eller hur? Det kommer vi absolut inte att göra. Varför? För vi har ett socialt ansvar här. Vårt jobb är tillgänglig rörlighet och det inkluderar elbilar. Vi tog fram Spring av den anledningen, sa Dacias VD Denis Le Vot när han diskuterade elektrifiering.

När det kommer till batteriteknik så kommer Dacia att fokusera på de billigaste teknikerna för att hålla nere priset på elbilar. Just nu sneglar man på natriumbatterier, som väntas placera sig under dagens lågprisalternativ LFP-batterier (järnfosfat).

– Vi kommer att räkna på den här ekvationen. Kanske kommer batteriet vara natriumbaserat, sa Le Vot.

– Vissa hävdar att natriumbatterier inte är bra eftersom de inte lagrar mycket energi och de är tunga… men de är billiga. Vi kommer att hitta ett sätt med det utbud som erbjuds med rätt energitäthet och laddningskapacitet för att hitta något som är annorlunda. Tanken är att vi ska vara tillgängliga för många. Och vi har svaret om två år, avslutade Le Vot.

Förväntningen är alltså att Dacia kommer att presentera mer om sina framtida elbilar någon gång under 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.