Nya studien: Elbilen kapar utsläppen med 89 procent

Pressbild: Tesla

Forskare vid universitet för tyska försvarsmakten, Universität der Bundeswehr München, visar att utsläppen från en bils livscykel kan minska med upp till 89 procent om man väljer en elbil, jämfört med bensin- eller dieselbilar.

Resultatet kom forskarna fram till genom att titta på hela livscykel hos 790 bilmodeller. Man har sedan undersökt totala mängden föroreningar som släpps ut vid tillverkningen av ett fordonen, dess användning och i samband med återvinning.

Elbilen har det största utsläppen under tillverkningen. Om man sedan ser till användandet är den betydligt bättre än den klassiska förbränningsmotorn. Som ett exempel nämner rapporten Tesla Model 3 SR som redan efter 1800 mil är ett betydligt bättre val än Volkswagen Passat 2.0 TSI.

– Tillverkarens information och individuella analyser är ofta bristfälliga och döljer den verkliga klimatpåverkan för att påverka inköpsbeslutet för bilar. Det är därför vi har samlat in omfattande data sedan början av 2020. Vi vill på ett oberoende sätt visa hur koldioxidbalansen för olika drivlinor verkligen är, säger forskaren Johannes Buberger.

Forskarna har i sin rapport redovisat resultatet för ett urval av mellanstora bilar med olika drivlinor. Körsträckan för samtliga modeller är beräknad till 23 000 mil.

Forskningsrapporten finns att hämta hem här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.