Mer inför enklare elbilsladdning i Norge med norska Swish-appen Vipps

Pressbild: Malene Brøvig får Mer laddar med Vipps.

Enklare elbilsladdning utan komplicerade appar, laddbrickor och abonnemang är en ständigt pågående debatt. Nu inför operatören Mer i Norge ett nytt grepp för att gör det enklare för elbilisten att ladda utan att behöva registrera sig hos operatören.

Genom att scanna en QR-kod på laddaren kan elbilisten starta och stoppa laddningen med betalappen Vipps som är Norges motsvarighet till Swish. Under våren kommer man introducera betallösningen på alla 700 snabbladdningsstationer i landet.

Förslagen om att förenkla laddningen vid laddare är många. OKQ8 har nyligen börjat öppna flera snabbladdare i Sverige med kortterminaler. Mer i Norge tror däremot inte på fysiska kortterminaler som en framtida lösning.

– Vi tror att framtidens betalningslösningar kommer att implementeras med mobiltelefonen så att du slipper bära på betalkorten. Vi har därför arbetat hårt tillsammans med Vipps för att kunna erbjuda våra kunder en enkel och användarvänlig betalningslösning, säger Malene Brøvig, utvecklingschef på Mer.

– Glöm alla appar och laddare – nu är det dags att skanna, betala och du är klar. Det är väldigt, väldigt enkelt, säger Vipps-chefen Rune Garborg.

För att börja ladda kopplar man laddkabeln till bilen och scannar QR-koden med appen. Då får man upp en sida där man väljer vilken laddkontakt man kopplat till bilen och startar laddningen genom att signera sig i appen. Ett beloppet reserveras och när man stoppar laddningen dras det riktiga beloppet direkt från kontot.

De första snabbladdarna med stöd för Vipps är redan i drift. Utrullningen på resten av snabbladdarna kommer att ske under de kommande månaderna.

Lösningen Vipps fungerar bara för norska medborgare som har ett konto hos Vipps. Den enklare betallösningen kommer därför inte fungera för gästande turister. Här är man fortfarande beroende av Mers egna app eller laddbricka.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.