Nya kravet: Fysiska knappar för högsta säkerhetsbetyg

Europeiska krocktestarna på Euro NCAP oroar sig för att skärmtrenden i bilar kan gå för långt. Därför kommer man nu införa ett regelverk med tydliga instruktioner om vilka fysiska knappar som måste finnas kvar för att få toppbetyg i testerna. Det nya regelverket kommer att gälla från 2026.

– Överanvändningen av pekskärmar är ett branschomfattande problem, där nästan alla fordonstillverkare flyttar viktiga reglage till centrala pekskärmar, vilket tvingar förarna att ta blicken från vägen och ökar risken för störningsolyckor, förklarade Matthew Avery, chef för strategisk utveckling hos Euro NCAP.

Bland de funktioner som Euro NCAP kommer efterfråga fysiska reglage för ingår blinkers, varningsblinkers, vindrutetorkare, signalhorn och SOS-funktioner. Att inte klara de kraven kan resultera i att man inte får fem stjärnor i Euro NCAPs krocktester.

Via Teknikveckan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.