Nu gäller krav på kortbetalning vid snabbladdare i Norge

Recharge 150 kW-laddare vid Esso Vestby i Norge.

Från och med idag är det lagkrav på att alla nya snabbladdare som byggs i Norge ska erbjuda kortbetalning genom en fysisk betalterminal. Det hela är en del av ett beslut som klubbades igenom av den norska regeringen i december förra året.

Målet är att underlätta för elbilister, som då slipper handskas med olika olika appar eller laddbrickor. Förslaget har också stöttats av Norska elbilsföreningen, och dess medlemmar:

– Det här är en stor seger för föreningen och för alla elbilsförare. Nu blir livet som elbilsförare enklare, och tröskeln till att välja elbil är lägre, säger Christina Bu, generalsekreterare i föreningen.

Kravet gäller bara nya stationer, men regeringen håller också på att se över de 6500 stationerna som redan finns byggda i landet för att se om det är möjligt att också införa ett retroaktivt krav, enligt landets transportminister Jon-Ivar Nygård.

Kravet är det första av sitt slag i Europa men EU arbetar på ett liknande krav för sina medlemsländer. Det beslutet ställer krav på tydlig prisinformation, möjlighet att ladda utan medlemskap och betalning genom en fysiskt betalterminal.

– Jag tycker att det är bra att Norge har gjort det innan det blir ett EU-krav, eftersom vi ligger längre fram när det gäller användningen av elbilar än andra länder i Europa, kommenterar Christina Bu.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.