Första elbilen från Alfa Romeo hämtar genidrag från historien

Alfa Romeo Giulietta SZ Coda Tronca.

Alfa Romeos elbilar ska hämta inspiration från historien för aerodynamikens skull. Det avslöjar den italienska biltillverkarens designchef Alejandro Mesonero-Romanos. Inspirationen kommer att komma från 1960-talets ”Coda Tronca”-modeller.

Eller kammback som de heter på svenska. Det är en typ av design som baseras på forskning av Wunibald Kamm under 1930-talet. Bilmodellen karaktäriseras av en abrupt avskuren bakdel. Ett drag som reducerar luftmotståndet nästan lika effektivt som en långt utdragen bakdel – men mer praktisk.

– Dessa fyrkantiga bakdelar var sin tids innovativa design, något som vi gjorde med Giulia SZ och TZ i början av 1960-talet, berättar Alejandro.

Alejandro fortsätter med att förklara att det är ett designdrag för att öka den aerodynamiska effektiviteten och räckvidden. Men också för att ge bilarna ett distinkt, klassiskt Alfa Romeo-utseende.

– Vi måste vara försiktiga med hur mycket inspiration vi hämtar från det förflutna som designers. Lite som kockar som blandar klassiska ingredienser till en ”ny sås” som dagens generation kommer att reagera på. Men Coda Tronca kommer att vara en användbar ingrediens för oss, och du kommer att se den på flera framtida modeller, tillade Alejandro.

Alfa Romeos första elbil går för tillfället kunder arbetsnamnet ”Kid”. Det blir en elbil som kommer placera sig i det populära suv-segmentet, men med löftet om en sportig karaktär. Lanseringen är planerad till första halvan av 2024 och kommer vara baserad på samma plattform som koncernsyskonet Jeep Avenger.

Året efter det planerar Alfa Romeo att lansera eldrivna ersättare till Giulia och Stelvio, samt lansera en ny större crossover till 2026 för marknader utanför Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.