Nissan siktar på elbilar som kan ladda lika snabbt som bensinbilar tankar till 2028

Nissan väntas lansera sina första elbilar med solid state-batterier år 2028. Arbetet pågår för fullt med att ha en första pilotanläggning för solid state-batteriproduktion igång 2025, och för att ha det grundläggande ingejörsarbetet klart senast 2026.

Det berättar Nissans europeiska utvecklingschef David Moss i en intervju med AutoCar. Solid state-batterier ses som nästa steg i utvecklingen av batterier till elbilar. De kommer innebära lägre kostnader, men också mer tåliga och energitäta batterier.

– Vi tycker att vi har något ganska speciellt på gång och är bland de som leder tekniken. Vi vill få ner kostnaden med 50 procent, fördubbla energitätheten och erbjuda tre gånger så hög laddningshastighet, berättar David Moss för AutoCar.

Nissan fokuserar på ”äkta solid state-batterier” helt utan någon flytande elektrolyt.

– Det är här vi tror att vi ligger i framkant. Vissa solid state-batterier har fortfarande flytande elektrolyter och det här är ett problem eftersom den vätskan kokar, berättar David och förklarar att de påverkar lagringskapaciteten men också både uttag och intag av energi.

Vidare berättar David Moss att solid state-batterier kommer möjliggöra helt nya elbilar som annars är begränsade eller alldeles för dyra idag. Han menar då större pick-uper eller suvar med tunga krav.

Den nya batteritekniken ställer helt nya krav på produktionsanläggningar men också själva fordonsarkitekturen. Det kommer också kunna möjliggöra helt andra beteendemönster hos förarna. Bland annat kommer tekniken göra det möjligt att ladda en elbil lika snabbt som det går att tanka en bensinbil.

– Om du kan ladda tre gånger snabbare, är det då någon skillnad än att fylla en bensinbil. Vi vet ännu inget om batteristorlek, men det blir antagligen två storlekar. En för de riktigt tunga fordonen med behov av större räckvidd, men om du kan ladda lika snabbt som du kan tanka, behöver du då den storleken?, avslutar David Moss.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.