Nima ska bygga 1250 snabbladdare i Norden – centrala Stockholm får jättesatsning

Malmöbaserade Nima Energy ska nu bygga ett omfattande nätverk av snabbladdare i Sverige. Det inkluderar bland annat 150 nya snabbladdare med en effekt på mellan 300 och 400 kW mellan Malmö och Stockholm. Satsningen är en del av en större plan att bygga totalt 1250 snabbladdare i Norden fram till slutet av 2026.

Laddpunkterna ska byggas längs vägar med stort behov av snabbladdning med ett särskilt fokus på i och runt städer. Det inkluderar bland annat en storsatsning i Stockholm.

Nima bygger just nu 50 snabbladdare fördelade över fem platser i Stockholm innerstad. Först ut är en station på Dag Hammarskjölds Väg i Diplomatstaden med åtta laddpunkter med en effekt på upp till 300 kW och en station på Wennerbergsgatan med fyra laddpunkter. De båda stationerna ska öppna i början av nästa år.

PLanerade stationerna i Stockholm.

– Elektrifieringen av fordonsflottan går snabbt, men utbyggnaden av modern laddinfrastruktur haltar. Enbart i Sverige förväntas antalet elbilar öka från dagens cirka 266 000 till runt 2,4 miljoner fordon redan år 2030. Något som ställer krav på utbyggnad av modern laddinfrastruktur både längs vägarna och i städerna. Tack vare våra nya stationer med ultrasnabb laddning runt om i Sverige kan vi snart erbjuda alla som kör elbil en snabb, enkel och pålitlig laddning, säger Marcus Landelin, VD på Nima.

Utöver satsningen i Stockholm öppnar Nima i slutet av året även laddstationer vid det nya handelsområdet i Vä utanför Kristianstad längs E22:an, vid Håbymotet utanför Munkedal längs E6:an och i Skillingaryd utmed E4:an. Samtliga stationer kommer erbjuda en laddeffekt på upp till 400 kW.

– Nima har ett ambitiöst mål att bygga hela 1250 laddpunkter i Norden fram till slutet av 2026, där Sverige är först ut. Redan till årsskiftet öppnar vi våra första fem stationer med totalt 36 laddpunkter i Stockholm, Kristianstad Vä, Skillingaryd och Munkedal. Utöver det har vi tagit investeringsbeslut för ytterligare 114 laddpunkter som planeras öppna under mitten av 2024, säger Marcus Landelin. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.