Stellantis kniper globala rättigheter i kinesiska Leapmotor

Leapmotor C11.

Bilkoncernen Stellantis ansluter sig nu till skaran europeiska biltillverkare som investerar i de nya kinesiska elbilstillverkarna. Det är nu klart att Stellans ska investera 1,5 miljarder euro i kinesiska Leapmotor. Man knyter då dessutom till sig 20 procent av bolaget.

Genom samarbetet får Stellantis dessutom export- och tillverkningsrättigheterna till Leapmotor utanför Kina. Partnerskapet ska öka Leapmotors försäljning i Kina samtidigt som Stellantis får en kommersiell möjlighet att avsevärt öka Leapmotors försäljning globalt, med Europa som start. 

De första leveranserna av Leapmotors elbilar till Europa förväntas starta under andra halvan av 2024. Stellantis avser också att dra nytta av Leapmotors innovativa och kostnadseffektiva ekosystem av elektrifiera fordon i Kina för sin egen produktion, lyder ett uttalande i ett pressmeddelande.

De två företaget ser att de två bolagens produktutbud kan komplettera varandra väl. Stellantis ser en möjlighet att genom Leapmotors produkter kunna erbjuda mer prismässigt överkomliga elektrifierade fordon på en globala skala.

– När konsolideringen utvecklas bland de kapabla elbilsuppstartarna i Kina, blir det alltmer uppenbart att en handfull effektiva och smidiga elbilsspelare av den nya generationen kommer att dominera de vanligaste segmenten i Kina, säger Stellantis VD Carlos Tavares .

– Vi känner att det är den perfekta tiden att ta en ledande roll i att stötta de globala expansionsplanerna för Leapmotor. En av de mest imponerande nya elbilsspelarna som har ett liknande tech-first, entreprenöriellt tankesätt som oss. Genom denna strategiska investering kan vi ta itu med en lucka i vår affärsmodell och dra nytta av Leapmotors konkurrenskraft både i Kina och utomlands, fortsätter Carlos Tavares.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.