Nej i omröstning om utbyggnad av Tesla-fabriken i Berlin

Tesla har planer på att expandera sin fabrik i Grünheide utanför Berlin. Nu har lokalbefolkningen fått tycka till i en lokal omröstning. Det blev ett nej. Omkring 3499 röstade emot, medan 1882 röstade för expansionsplanerna.

Även om lokalbefolkningen har fått rösta, så är det inte deras beslut. Det är Grünheides kommunfullmäktige som kommer fatta det definitiva beslutet om utvecklingsplanerna.

– Nu gäller det att hitta svar på de öppna frågorna. Jag ser resultatet av den här omröstningen också som en motivation för de lokala myndigheterna och för Tesla att hitta konceptuella lösningar under de kommande veckorna och månaderna för de problem som ännu inte har lösts, kommenterar Jörg Steinbach, Brandenburgs ekonomiminister.

Tesla vill enligt planerna bygga en järnvägsgodsdepå, lagringsanläggningar och en förskola på platsen. Tesla menar att det ska minska belastningen på andra järnvägsanläggningar, samt göra det enklare att rekrytera fler. Dessutom skulle ett extra lagerutrymmet säkerställa produktionen vid störningar i leveransleden.

Tesla kommer nu arbeta vidare för att söka stöd hos lokalbefolkningen.

– Det finns ingen inverkan på eventuella framtida expansionsplaner. Vi respekterar omröstningen fullt ut och håller med Jörg Steinbach att detta är ett bra tillfälle att utöka vårt arbete med samhället och alla intressenter. Planerna skulle göra det möjligt att flytta över transporter till järnvägen vilket skulle vara en miljö- och trafikvinst för samhället, berättar Rohan Patel, som arbetar med affärsutveckling på Tesla.

– I motsats till den rådande mediaberättelsen har zonindelningsändringarna inget med vatten att göra. Det behövs inget ytterligare vatten för eventuell utbyggnad av platsen. Giga Berlin är en av de mest vatteneffektiva fordonsfabrikerna i världen med förmågan att återvinna 100 procent av bearbetat vatten, tillägger Rohan Patel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.