Nationellt testcenter för tunga elfordon byggs i Nykvarn

Pressbild. Första spadtaget av SEEL i Nykvarn.

Nu startar bygget av ett nationellt testcenter för framtidens eldrivna fordon. Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL) i Nykvarn får en inriktning mot tunga fordon och ska bli en viktig del i utvecklingen av framtidens elektrifierade transporter.

Anläggningen ska tas i drift 2023. Här kan forskare och företag testa och utveckla batteriteknik och drivlinor till tunga elfordon, elflyg och elbåtar. Anläggningen är öppen för aktörer inom fordonsindustrin, flygindustrin, maritima sektorn och övriga företag som utvecklar teknik inom relevanta områden. På plats för de en gemensam plattform för möten och samverkan.

– Klimatet är vår tids största utmaning. Elektrifiering av transportsektorn är avgörande för att minska våra utsläpp. Därför är satsning på elektromobilitetslaboratoriet viktig för omställningen och vår framtida konkurrenskraft, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Bakom SEEL står statliga RISE, Research Institutes of Sweden, och Chalmers. Satsningen bygger på ett samarbete mellan stat, akademi och näringsliv. Från industrin finns Cevt, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen representerade. Sammantaget investeras cirka 1,3 miljarder kronor i SEEL.

– Testcentret SEEL kommer att vara mycket viktigt i fordonsindustrins omställningsarbete. Målet är att SEEL ska vara världsledande inom elektromobilitet och stärka svenska fordonsindustrins konkurrenskraft. Anläggningen i Nykvarn är central i detta arbete, säger Pia Sandvik, vd RISE.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.