Namnvalet gör att Alfa Romeos nya elbil ”bryter mot italiensk lag”

Igår lanserade det italienska bilmärket Alfa Romeo sin nya elbil Milano, döpt efter den italienska staden med samma namn där märket grundades 1910. Att hitta tillbaka till sina rötter är ofta något som biltillverkare gör och för Alfa Romeo är den nya elbilen ett kliv in i märkets nya era.

Men nu har Alfa Romeo Milano stött på patrull. Det eftersom moderbolaget Stellantis kommer att tillverka den i Polen. Det är en detalj Italiens industriminister Adolfo Urso menar bryter mot italiensk lagstiftning.

– En bil som heter Milano kan inte tillverkas i Polen. Detta är förbjudet enligt italiensk lag, sa Adolfo Urso, och refererade till 2003-års lagstiftning som riktar sig mot produkter som ”låter italienskt” som felaktigt hävdar att de är italienska.

– Den här lagen föreskriver att man inte kan ge indikationer som vilseleder konsumenter. Så en bil som heter Milano måste tillverkas i Italien. Annars ger den en vilseledande indikation som inte är tillåten enligt italiensk lag, förtydligade Urso.

Den nya modellen ska kosta från 30 000 euro, och i sitt försvar sa Stellantis-koncernens VD Carlos Tavares att Milano skulle kosta 10 000 mer euro om den bygdes i Italien.

Relaterad läsning: Detta är Alfa Romeo Milano – sportigt och kompakt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.