Milstolpen: Sverige näst bäst på elbilar i Europa

Under första halvan av 2022 var nio procent av alla nya bilar i 27 europeiska länder en elbil. Bland försäljningen var det suvar som dominerade, och såg den största ökningen med närmare 86 procent mot samma period i fjol.

I toppen med den högsta andelen elbilar ligger Norge med en stadigt växande andel. 78 procent av alla nya bilar var en elbil i landet. Under 2021 var andelen 63,7 procent.

Sverige har klättrat upp en placering på listan och passerat den tidigare tvåan Nederländerna. I Sverige var 28 procent av alla nya bilar en elbil under första halvan av 2022 och kniper därmed andraplatsen. Samma siffra för 2021 var 19 procent.

Island ligger tätt efter på tredjeplats med en andel på 27 procent. Nederländerna ligger nedpetad till en fjärdeplats med en oförändrad nivå jämfört med förra året. 19 procent valde en elbil under 2021, detsamma gäller för första halvan av 2022.

Europeiska bilmärken ligger efter

Hur stor andel elbilar de olika fordonskoncernerna levererar varierat kraftigt. I topp ligger naturligt Tesla med 100 procent. Tesla erbjuder bara elbilar.

Efter det kommer kinesiska OEMs med en andel på 33 procent. Geely-koncernen (som inkluderar Volvo/Polestar) står för 18 procent. Efter det kommer koreanska Hyundai-Kia med 15 procent.

Först på femteplats kommer den första europeiska koncernen. Det är Mercedes-Benz och BMW Group på en delad placering med vardera 13 procent. Strax efter följer Renault Group med 12 procent.

Efter det är vi tillbaka i Asien med japanska Nissan på 11 procent. Först efter det kommer Stellantis med 10 procent och VW Group med nio procent.

Källa: Jato Dynamics

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.