Nya Volkswagen-koncernchefen: Lovar fokus på elbilar och mjukvara

Volkswagen-koncernen har sedan 1 september en ny koncernchef. Det är Oliver Blume som sedan tidigare är chef för Porsche. I samband med tillträdet förtydligar Volkswagen-koncernen också vägen framåt.

Oliver lyfter fram att varumärkena inom koncernen kommer att få ett större eget affärsansvar. Samtidigt som ”samspelet mellan koncernen, varumärkesgrupperna och märkena är nyckeln till Volkswagen-koncernens framgångar”.

Genom tydliga mål kommer koncernen stötta varumärkena, förenkla och garantera synergier mellan bolagen.

– Koncernen kommer att definiera målen, fastställa skyddsräcken för det operativa genomförandet och tillhandahålla synergier för plattformar och teknik. Internt kommer varumärkesgrupperna att ta ansvar för att minska komplexiteten i förvaltningen, säger vd Oliver Blume.

Oliver Blume har tagit fram 10 stycken fokuspunkter för koncernens arbete framåt. Dessa presenterande han under en intern konferens.

– Fokus ligger på vår finansiella robusthet, utvecklingen av våra produkter, mjukvara och teknologier, regioner som Kina och Nordamerika samt hållbarhet och kapitalmarknaden, sa Oliver Blume.

Foto: Volkswagen via Twitter

– Elektrisk mobilitet är framtiden. Vi kommer att hålla vårt nuvarande tempo och öka där det är möjligt att påskynda den. Jag är ett fan av e-mobilitet och jag står fast vid den linjen genom mitt arbete på Porsche också, förtydligade Oliver Blume.

Fokus på mjukvaran

Nivån på mjukvaran i elbilarna baserade på MEB-plattformen har stundtals kritiserats. Löften om regelbundna uppdateringar har uteblivit. Nya programversioner som ska lösa kritiska buggar har tagit lång tid att leverera till kunderna.

Det är också något som den tidigare koncernchefen Herbert Diess fått ta emot kritik för, menar tidningen Bloomberg. Genom det egna mjukvarubolaget Cariad har Volkswagen försökt att komma ikapp konkurrensen och få bukt på problemen.

– Teamwork, fokus och implementering är mina huvudprioriteringar. Volkswagen är på rätt väg. Styrelsen kring Herbert Diess har gjort ett bra jobb strategiskt och tekniskt. Nu måste vi leverera, sa Oliver Blume.

– Att sätta upp Cariad som det centrala kompetenscentret för mjukvara är helt rätt tillvägagångssätt. Nu måste vi fortsätta utvecklas. Vi kommer att bedöma allt med ett öppet sinne och utveckla en snabb implementeringsplan, lovade Oliver Blume på området som rör mjukvaruutvecklingen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.