Lyckad skattehöjning gav över 90% elbilar för andra månaden i rad

Christina Bu, generalsekreterare i Norska elbilsföreningen. Foto: Norsk elbilsforening/Erik M Sundt

För andra månaden i rad är mer än nio av tio nya bilar i Norge en elbil. Elbilsandelen nådde 90,1 procent i februari. Norska elbilsföreningen räknar med att andelen kommer fortsätta öka under året, och kommer sluta med ett årssnitt på 95 procent för 2024. Motsvarande andel 2023 var 82 procent.

– Den höga andelen elbilar visar att vi hade rätt när vi bad om höjda skatter på nya förorenande bilar, kommenterar Christina Bu generalsekreterare för norska elbilsföreningen.

Norge har som mål att nybilsförsäljningen ska vara helt utsläppsfri från 2025 och bara bestå av elbilar. För att det målet skulle bli realistiskt krävde Norska elbilsföreningen att Stortinget skulle höja skatterna på förbränningsbilar.

Stortinget höll med och höjde skatten på flera fordonstyper, som föreningen ansåg kom för billigt undan. Bland annat fick laddhybrider en höjd skatt med 50 000 norska kronor och de blev dessutom av med sin viktrabatt. Mindre fordon med förbränningsmotorer fick en skattehöjning på 20 000 norska kronor.

Nu kräver man också en ny höjd engångsskatt på nya bilar med förbränningsmotorer för att 2025-målet ska bli realistiskt:

– År 2025 ska inga förorenande bilar säljas alls. Då måste engångsskatten för dessa bilar få en ny skattehöjning så att de prisas ut från marknaden. Om vi ​​lyckas med det kommer vi att skapa världshistoria, säger Christina Bu.

19 elbilar på topp 20-listan

Elbilarnas genomslagskraft imponerar i Norge. På listan över de 20 mest vanliga bilarna i år finns där endast en bil som inte är en elbil. Det är en Toyota Yaris på plats 14, motsvarande en total marknadsandel på 1,6 procent.

Källa: OFV.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.