Lotus ska bygga snabbladdare i Europa – med effekt på upp till 450 kW

Lotus har idag presenterat en serie med laddningslösningar för elbilar. Det inkluderar en ultrasnabb 450 kW DC-laddare, strömskåp och en modulär enhet för laddning av upp till fyra fordon samtidigt.

Genom den nya ultrasnabba 450 kW-laddaren ska det vara möjligt att ladda nya Lotus Eletre R från 10 till 80 procent på runt 20 minuter. På fem minuter ska det vara möjligt att fylla på med 142 kilometer i räckvidd, i kontrast till 120 kilometer på motsvarande 350 kW-laddare.

Lösningen inkluderar också ett modulärt vätskekylt strömskåp med en uteffekt på 480 kW som ska säkerställa den höga laddeffekten. Den kompakta estetiskt tilltalande lösningen ska lämpa sig väl utmed ”rastplatser på motorvägar”, skriver Lotus.

Dessutom har Lotus visat upp en flexibel laddningsmodul med fyra ladduttag för mer urbana miljöer som ska kunna ladda upp till fyra fordon samtidigt. Snabbladdaren ska modulärt fördela kraften mellan de fyra laddande fordonen.

Lotus snabbladdningslösningar ska börja rulla ut i de flesta europeiska länderna under andra kvartalet av 2024. Mer detaljer om var kommer Lotus kommunicera längre fram.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.