Laddare till elbilar blir en allt viktigare fråga hos bostadsrättsföreningar

Pressbild: Riksbyggen/Andreas Hylthén

I takt med att allt fler köper elbilar ökar också efterfrågan på elbilsladdare hos boende i bostadsrättsföreningar. Förvaltningsbolaget Riksbyggen berättar att allt fler medlemmar i bostadsrättsföreningar lyfter frågan om att installera elbilsladdare.

Riksbyggen pekar på att den största oron kring att installera laddare handlar om begränsningar i fastigheters elkapacitet och på den del av elnätet som matar de planerade laddstationerna.

Vidare berättar Riksbyggen att man nu aktivt arbetar med att hjälpa föreningar i frågan. Man ser det som en viktig uppgift att guida dem rätt och från centralt håll arbetar man på lösningar.

– Riksbyggen arbetar just nu på med en central upphandling som innebär att vi kommer kunna erbjuda våra kunder bra och framtidssäkra lösningar inom elbilsladdning, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Hållbarhetsfrågor i allmänhet är en stor agenda inom Riksbyggen. Frågor kring energi, hållbarhet och förnyelsebar energi toppar listorna tillsammans med allmänna trivselfrågor.

Riksbyggens topplista/bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder:

  1. Inventering och byte av ljuskällor, inom- och utomhus
  2. Effektivisering av värmesystemet
  3. Välkomna nya medlemmar.
  4. Utse miljö- och energiansvarig
  5. Förbättrat skyltningen i källsorteringsrummet
  6. Byte av gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.
  7. Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.
  8. Träffas dagtid i sociala aktiviteter
  9. Planterat växter som blommar hela säsongen
  10. Installerat laddstation för elbilar.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.