Nya elbilen BYD Yuan Plus med globala ambitioner – tråkig utsida, spännande insida

Kinesiska BYD har lanserat en ny elbil på den kinesiska marknaden men ambitionerna med den nya modellen sträcker sig också utanför Kinas gränser. BYD Yuan Plus är en elbil med planer på den globala marknaden.

Det är den andra modellen på BYDs nya plattform (e-platform 3.0) och innehåller tillverkarens koboltfria LFP-batteri Blade Battery. Yuan Plus kommer med val om två storlekar på batteri, 50 kWh eller 60 kW, med en räckvidd på 320 respektive 420 kilometer enligt WLTP.

BYD Yuan Plus är framhjulsdriven med en motor på 150 kW. 0–100 km/h ska den klara på 7,3 sekunder. Arkitekturen bygger på ett 800-voltsystem och snabbladdning är möjlig från 30 till 80 procent på ungefär 30 minuter.

Exteriört ser BYD Yuan Plus ut som vilken bil som helst. Inget sticker ut men skenet bedrar. Interiört har BYDs designers tagit ut svängarna rejält. Inspirationen ska vara tagen från ”skönheten i musik” med ”atletiska inslag” och man lovar en upplevelse långt bortom vad man kan föreställa sig.

Böljande svepande linjer genomsyrar hela interiören. Ventilationsutblås som ska likna vikter till hantlar stärker den atletiska känslan. Detaljer som ett inbyggt karaokesystem komplett med ett mikrofonsystem och en enklare gitarr integrerad i dörren ska stärka kopplingen till musik.

Kompatibel med Europa

BYD har redan nu bekräftat att Australien kommer bli den första marknaden utanför Kina som får modellen. Försäljningen har redan startat. De globala ambitionerna stärks av att modellen följer vår europeiska CCS-standard för snabbladdning och Typ-2 för hemmaladdning.

Några närmare detaljer om den europeiska lanseringen nämns inte idag. Youtuber Wheelsboy hade strax innan premiären möjlighet att ta en titt på Byd Yuan Plus. Det inslaget ser du nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.