JLR inviger testanläggning för framtidens elbilar

Pressbild: JLR.

Jaguar Land Rover invigde under måndagen sin nya provanläggning Future Energy Lab i brittiska staden Coventry. En investering på motsvarande 3,3 miljarder kronor som ska bana vägen för bilkoncernens skifte till elbilar. Totalt ska koncernen lansera nio elbilar fram till 2030.

Anläggningen på 30 000 kvadratmeter kommer innehålla den utrustningen som krävs för att göra snabba tester av elbilar, inklusive elektriska testriggar, tillverkning av elektriska drivenheter och testceller för elfordonssystem. Här kan JLR simulera extrema väder, med temperaturen på mellan -40°C och upp till 55°C. 

Anläggningen kommer göra det möjligt för företaget att på ett hållbart sätt skala upp och lansera nästa generationens bilar, utan behov av att transportera dem till testanläggningar världen över under den tidiga utvecklingsprocessen.

– Våra bilar är, och fortsätter att vara, i framkant av en helelektrisk fordonsframtid. Denna anläggningen är nyckelbit av våra strategi att tillhandahålla de mest avancerade testmöjligheterna som kommer att vara avgörande för prestanda och tillförlitlighet hos de moderna lyxfordon som vi stolt utvecklar, säger Thomas Mueller, produktteknikchef vid JLR.

Redan nu arbetar fler än 200 elbilsingenjörer vid anläggning, och 150 roller ska tillsättas på sikt. JLR kommer att visa upp sina första elbilar innan slutet på det här året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.