Två gamla Saab 900 räddade med elektrisk drivlina från Nissan Leaf

Rikard och Jonas är två riktiga Saab-entusiaster som räddat två Saab 900 från skroten genom att konvertera dem till eldrift. Motornörd har träffat duon som berättar mer om arbetet. Själva konverteringen tog ungefär 2,5 år och de två Saabarna ser nu nästan helt nya ut när de rullar fram tyst längs vägarna.

De elektriska drivlinorna och batterierna kommer från Nissan Leaf. Bilarna har en elmotor på 160 kW, är framhjulsdrivna och kommer runt 25 mil på en laddning med det 40 kWh stora batteriet. De väger imponerande nog endast 40 kilo mer än originalbilarna, har fått en lägre tyngdpunkt och jämnare viktfördelning.

– Jag har kört jättemycket med den de senaste veckorna faktiskt. Jag har sju mil till jobbet så jag kör med den dit nu och det går jättebra, berättar Rikard.

Innan den elektriska drivlinan kunde sättas in i bilarna fick Rickard och Jonas restaurera de båda bilarna som var i ett skrotfärdigt skick. De fick också göra förändringar till chassit för att få plats med de nya delarna, modifiera instrumenteringen, reglagen och fjädringen.

Inslaget med Rickard och Jonas kan du se i videon nedanför:

– Den härligaste delen är när man lägger på lite gas, man får mota lite med kroppen och sedan kontinuerligt så drar den bara. Det slutar aldrig, det kommer inga växlingar, inget, bara konstant drag. Det är en härlig känsla, berättar Jonas om körkänslan.

Rikard håller med:

– Jag är faktiskt ganska frälst vid el nu när jag har kört ett tag. Det är himla häftigt, den sticker helt okomplicerat mot mina andra bilar som alltid rycker och skakar, smäller och avgassystem faller i marken när man drar iväg. Här skjuter det bara på. Det är häftigt, avslutar Rikard.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.