IF Metalls nya Tesla-drag kan bli ett hårt slag mot Sveriges elbilister

IF Metall fortsätter sin kamp med att få Tesla att teckna kollektivavtal för sin verkstadspersonal. Idag varslar LO-facket Seko om en sympatiåtgärd. Om IF Metall inte tecknar kollektivavtal kommer Sekos medlemmar att stoppa allt underhåll av Teslas laddstationer, och inga nya laddstationer kommer heller anslutas till elnätet.

– Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen. Därför har vi valt att lägga ännu ett sympativarsel och öka trycket på Tesla, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Sympatiåtgärderna omfattar blockad av arbete med projektering, beredning, nyanslutningar, nätutbyggnad, service, underhåll och reparationer av Teslas samtliga laddstationer i Sverige. Stridsåtgärderna kommer att träda ikraft den 4 mars 2024 kl. 01:00.

Hårt slag mot elbilsägare

Tesla Supercharger-nätverket är idag Sveriges största laddnätverk och öppet för alla elbilister i Sverige. Det nya draget är ett kraftigt tag mot Tesla där Supercharger-nätverket är en stor del av verksamheten, men det drabbar framförallt den enskilda elbilisten, och riskerar att göra det svårare att resa med elbil i Sverige om stationer skulle gå sönder.

Besvikna på uppslutningen

Under de senaste dagarna har det beskrivits hur IF Metall är besvikna kring uppslutning i strejken. Enligt en rapport som publicerats i veckan har bara 44 heltidstjänster gått ut i strejk, vilket är en tredjedel av de anställda. Tesla uppger från sin sida att det är ännu färre än 44, rapporterar Tesla Club Sweden.

– Det är så klart en besvikelse […] Det räcker med att en enda medlem vill ha kollektivavtal så är vi skyldiga att hjälpa till med det. Men det är klart att vi aldrig hade gått ut i strejk om vi inte trodde att vi skulle få med oss en majoritet av medlemmarna, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall till DN.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.