Stora grillar på elbilar öppnar upp för nya aero-funktioner

Hyundais mobilitetssektion Hyundai Mobis försöker komma på nya sätt till att göra elbilar mer effektiva, och det också på elbilar som måste vara stora och klumpiga. En av metoderna kan vara att återinföra de stora grillarna fram på bilarna, något som traditionellt annars bara är något som måste finnas på bilar med förbränningsmotorer.

Hyundai ser nämligen att man kan nyttja ytan som grillen ger till att skapa en effektivare drivlina genom ett aktivt aerodynamiskt luftsystem. Det hela består av fyra delar, som Hyundai kallar Active Aero Hood (AAH), Active Air Flap (AAF), Active Air Curtain (AAC) och Active Air Skirt (AAS).

Den mest utmärkande egenskapen är hur systemet automatiskt öppnar och stänger delar på grillen och motorhuven, fäller ut spoilers, vilket minskar luftmotståndet vid höghastighetskörning och förbättrar förbrukningen.

Systemet tillåter också intag av luft och utsläpp av luft för värmeväxling, något som förbättrar batteriets kylningseffektivitet och kontrollerar luftflödet. Allt som allt tror Hyundai Mobis att man kan förbättra räckvidden med upp till 20 km.

I videon nedanför visar Hyundai de olika funktionerna på luftsystemet:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.