Hyundai N visar bilder på en sportigare IONIQ 6 – Hyundai RN22e

I ett koncept baserat på nyligen presenterande Hyundai IONIQ 6 visar biltillverkarens prestandadivision Hyundai N upp att man har mycket spännande på gång i framtiden. Prestandadivisionen lanserade sin första bil för sju år sedan. Nu ska man börja skapa kraftfullare varianter av Hyundais elbilar.

– N rör sig snabbt framåt för att sätta nya standarder för hållbar hög prestanda. Det är med entusiasm vi ger oss an elbilar med hög prestanda. Vi vill arbeta med kreativitet, ingenjörskunnande och konkurrenskraft, säger Till Wartenberg, chef för N Brand Management och Motorsport Hyundai.

Konceptet baserat på Hyundai IONIQ 6 får namnet RN22e och bygger på Hyundais elbilsplattform E-GMP. Här har Hyundai N satt in två motorer som totalt levererar upp till 430 kW (585 hk) och en topphastighet på över 250 km/h.

RN22e tar vara på den låga markfrigången och aerodynamiska formerna hos IONIQ 6. Samtidigt som designen från ursprungsbilen i stora drag finns kvar. Märkbart är bland annat en omdesignad stötfångare som är utformad för att vara mer sportig men också bättrar på kylning och aerodynamiken ännu mer.

Hyundai N använder också konceptet RN22e för att studera hur man kan använda regen-bromsningen för att bättre kontrollera fordonet, och ge sig an snabbare undanmanövrer och kurvtagningar.

Hyundai N jobbar också på olika former av ljud som ska bättra på körkänslan. Det genom yttre och inre högtalare, som ska bidra till en ökad dynamisk känsla. Något som man kallar för N Sound+. I det ingår också att integrera en ”e-shift vibrations- och växlingskänsla”, som genom ljud ska ge en känsla av växlingar som på en traditionell förbränningsbil.

Utvecklar för framtiden

Divisionen ser modellen som ett rullande labb, där Hyundai N kontinuerligt utvecklar avancerad teknik som senare kommer förverkligas. När RN22e kan sättas i produktion är inget som Hyundai bekräftar idag.

En modell som prestandadivisionen dock bekräftat idag är den helt eldrivna Hyundai IONIQ 5 N som kommer nästa är.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.