Första förserien av Lightyear 0 har rullat ut från fabriken i Finland

Det är finska Valmet Automotive som fått uppdraget att producera solcells-elbilen Lightyear 0 och i dagarna rullade den första fabriksproducerade bilen ut från fabriken.

Bilen är en del av en föreserie som ska användas för validering och tester. Serieproduktionen av de första kundbilarna kommer att starta mot slutet av det här året.

Lightyear 0 kommer tillverkas i en begränsad upplaga om 946 bilar. Elbilen har en prislapp på runt två miljoner där målet har varit ett tillverka en så effektiv elbil som möjligt. Nyligen tog den hem titeln som världens mest aerodynamisk elbil avsedd för produktion.

Lightyear 0 i vindtunneltest

– Vi är oerhört stolta på Valmet Automotive att ha färdigställt den första förproduktionen av solelbilen Lightyear 0. Det här är ett viktigt steg mot starten av kundbilstillverkning och förverkligande av en bildröm, säger Pasi Rannus, produktionschef vid Valmet Automotive.

Målet med Lightyear 0 är att samla erfarenheter av att bygga effektiva elbilar. Kunskapen ska man sedan använda för att lansera Lightyear 2. Det ska bli en betydligt lägre prissatt elbil med ett målpris på 30 000 euro. Även den kommer vara utrustad med solpaneler. Produktionen av den andra modellen ska starta 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.