Lightyear 0 är världens mest aerodynamiska elbil – om än kanske tillfälligt

Lightyear 0 i vindtunneltest

Nya WLTP-tester av Lightyear 0 visar att den kommande sol-elbilen kan bli världens mest aerodynamiska elbil. Det med ett Cd-värde på 0,175 vilket gör den riktigt hal och energieffektiv.

Därmed slår den det gamla rekordet som General Motors hade med sin omstridda elbil EV1 som fanns att leasa under slutet av 1990-talet, innan GM beslutade sig för att alla levererade bilar skulle skrotas. GM EV1 hade ett Cd-värde på 0,19.

De första leveranserna av Lightyear 0 ska starta under nästa år. Även om Lightyear nu innehar rekordet så kommer det sannolikt inte bestå under två decennier som det gamla rekordet. Konkurrensen är runt hörnet.

Amerikanska Aptera jobbar också mot målet att tillverka världens mest aerodynamiska elbil. Det genom elbilen SEV som frångår de mer traditionella formerna för en bil. Här är löftet ett Cd-värde på 0,13.

Mercedes EQS är idag världens mest aerodynamiska elbil som finns i produktion med ett Cd-värde på 0,20. Även aerodynamik är en viktig faktor för Mercedes som dessutom visat upp 1200-kilometerskonceptet EQXX som slår Lightyear 0 – här är Cd-värdet 0,17.

Topplista aerodynamiska elbilar

ModellCd-värdeStatus
Aptera SEV0,13under utveckling
Mercedes EQXX0,17koncept
Lightyear 00,175under utveckling
GM EV10,19skrotad
Mercedes EQS0,20lanserad
Nio ET70,21lanserad
Tesla Model 30,21lanserad
Hyundai IONIQ 60,21under utveckling
Lucid Air0,21lanserad

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.