Forskarnas enkla knep för att förlänga räckvidden på elbilar – kan eftermonteras

Nya forskningsrön har en gång för alla löst räckviddsångesten för elbilister. Lösningen har visat sig att vara mycket enkel, och går också att eftermontera på redan tillverkade elbilar.

Om elbilens främre hjulpar ersätts med hjul med en mindre diameter än det bakre hjulparet, så ökar räckvidden med den procentuella skillnaden mellan de två hjulparen. Bakom studien står det spanska Unoversitetet i Abrilio.

– Vi ville först inte tro våra ögon när vi sammanställde resultatet. Lösningen var så banalt enkel. När vi minskade de främre hjulen med 50 procent så ökade räckvidden med 50 procent, säger forskningschefen Qué Lopez.

Att det fungerar är i själva verket en bugg som förekommer i alla bilar. De mindre framhjulen får elbilen att luta framåt vilket lurar bilens dator att tro att den befinner sig i en nedförsbacke. Elbilen aktiverar då bromsregenereringen som skapar energi när du kör elbilen framåt.

– Det är som att bilen befinner sig i konstant nedförsbacke vilket lurar datorerna ombord. När du kör framåt genererar den regenererande tekniken ny energi. Tyvärr blir effekten den raka motsatsen när du backar, tillägger Qué Lopez.

Nyligen har forskarteamet fått nya anslag beviljade för att hitta den optimala däckkombinationen. Resultatet av den rapporten ska redovisas exakt om ett år, den 1 april 2023.

Uppdatering 2 april 2021: Denna artikel var ett aprilskämt från Allt om Elbil. Hoppas den roade.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.