Spår minskat laddkaos inför midsommar – fler snabbladdare än någonsin

Genom nyhetsmedier kablas det ut om ett förutspått laddkaos inför midsommarhelgen för alla elbilister. Anledningen formulerar man högst alarmerande med formuleringen ”på bara två år har elbilarna på de svenska vägarna tredubblats”.

Bakgrunden till rapporteringen är att laddinfrastrukturen inte håller jämna steg med elektrifieringen av personbilsflottan. Därför ska man nu förbereda sig extra inför midsommartrafiken.

Riktigt så alarmerande behöver det kanske inte vara. Först och främst finns det ingen anledning till att jämföra med antalet elbilar för tre år sedan. Förra midsommar fanns det 162 438 elbilar i Sverige, den siffran är i år 266 536 elbilar. Det är en ökning med omkring 65 procent.

Även om antalet laddare i förhållande till antalet elbilar inte når upp till EU:s rekommendationer så har utbyggnaden det senaste året gått snabbare än försäljningen av elbilar.

Inför midsommar förra året fanns det 1431 snabbladdare öppna för alla i Sverige. Den siffran är enligt dagsaktuell statistik idag 2724 publika snabbladdare. Det är en ökning med 90 procent jämfört med i fjol. Således har antalet snabbladdare ökat betydligt mer än antalet nya elbilar.

Men förbered dig ändå

Trots att utbyggnaden inte når upp till EU:s rekommendationer så har det tydligt gått åt rätt håll. Det kommer fortsatt att vara köer på sina håll – speciellt till de mer populära midsommar-destinationerna. Här kommer därför mina bästa tips inför din resa på midsommar.

1. Kolla laddkartorna

Det är lätt att göra saker slentrianmässigt. Det betyder också att man återigen kör till samma gamla vanliga laddstopp, som man alltid gjort. Använd en tjänst som ChargeFinder för att faktiskt kolla in din planerade rutt på förhand. Antalet snabbladdare har poppat upp som svampar ur marken – och det kan mycket väl finnas nya snabbladdare där du kommer åka som du inte känner till.

I ChargeFinder kan du fylla i din resa från plats A till B, och få fram alla laddare just längs med den rutten du ska köra. Du kommer säkert upptäcka någon ny laddare som du inte kände till sedan tidigare. Under resan kan du också använda appen till att kolla hur många laddare som är lediga vid en viss station och du hittar också information om hur du laddar vid just den stationen.

2. Åk tidigt

En klassiker inför alla storhelger är att resa så tidigt som möjligt. Då är det mindre trafik på vägarna och såldes också mindre kö vid snabbladdarna. Tänk dock på att inte köra hem för tidigt om du provsmakat snapsen, då är det bättre att åka senare efter den största trafikrusningen.

3. 80 procent-regeln

I stort sett alla elbilar laddar långsamt vid höga batterinivåer. Denna brytpunkten ligger oftast runt 80 procent. Om det är kö vid laddaren, avsluta laddningen och kör vidare när du ser att laddeffekten avtar drastiskt. Det skapar ett effektivare tempo vid snabbladdaren.

Du sparar både din egen och andras tid. Att ladda de sista 20 procenten upp till 100 procent kan ibland ta lika lång tid som att ladda upp till 80 procent. Då är det tidseffektivare att ta två kortare laddstopp än att ladda helt fullt en gång.

Och som alltid: Ta det försiktigt i trafiken, och glad midsommar!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.