Fisker Ocean påstods ha problem med mjukvaran – men inte helt sant

Knappt en vecka efter de första leveranserna av Fisker Ocean rapporterades det först att den nya biltillverkaren redan hade stött på problem. Anledningen var mjukvaran, skriver Bloomberg. Enligt två källor som tidningen citerade behöver elbilen genomgå fler tester då mjukvaran påstås innehålla flera buggar.

Sant är att bilarna ska ha levererats med en enklare version av mjukvara utan viss funktionalitet. Dock påstår källorna att hastigheten är begränsad i de levererade bilarna, det är något som Fisker förnekar:

– Vi förnekar kategoriskt att Fisker Ocean endast kan köras i låga hastigheter, skriver Fisker i en kommentar till Bloomberg.

Den första bilen som levererades i förra veckan i Danmark är en av bilarna som innehåller den grundläggande mjukvaran. Tidigare uppgifter påstod att den bilen blev återkallad, men det förnekar Fisker. Fisker har varit öppen med att vissa funktioner inte kommer att finnas med från start eftersom man ville prioritera leveranserna.

– Vi lanserade med en grundläggande avancerade förarassistanssystem-mjukvara, ett beslut vi tillkännagav förra året, och den programvaran kommer att uppdateras trådlöst under året, skriver Fiskers PR-byrå i en kommentar till Allt om Elbil.

I en kvartalsrapportering idag sänkte också Fisker sina produktionsprognoser för året. Från 42 000 till mellan 32 000 och 36 000 enheter.

Fisker är inte den enda tillverkaren som kämpar med mjukvaran. Även Volkswagens kämpar med sitt mjukvaruteam Cariad. I det bolaget stuvade Volkswagen nyligen om i ledningen för att få bukt på mjukvaruutvecklingen.

Artikeln har korrigerats efter påpekande från Fisker, som menar att Bloombergs rapportering inte var sann.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.