Fastned öppnar Europas snabbaste snabbladdare med en effekt på 400 kW

Laddningsoperatören Fastned har nu öppnat Europas snabbaste snabbladdare för personbilar. Den är en del av ett nytt pilotprojekt i samarbete med EVBox. Den nya laddaren som Fastned öppnat har en effekt på 400 kW och är placerad i De Watering i Nederländerna.

Snabbladdarna ska kunna ge upp till 100 kilometer räckvidd på 3 minuter – även om det idag inte finns några kompatibla elbilar som kan klara de hastigheterna. Alternativet kan laddaren fördela effekten till två elbilar som vardera kan få 200 kW.

Därmed slår Fastneds nya laddare det gamla rekordet på 360 kW som sattes av en ABB-laddare i Sollefteå. Den laddare sattes upp av norska operatören Eviny i somras och är av typen ABB Terra 360.

Laddaren som Fastned installerat heter Troniq Modular High-Power och är alltså den första i sitt slag. Laddarna har utvecklats speciellt för områden med mycket hög trafik där det är extra viktigt att snabbt korta ner laddningstiden.

– Under piloten kommer EVBox och Fastned att arbeta nära tillsammans för att optimera användarupplevelsen och kommunikationen mellan laddaren och Fastneds backend-system. Vi satsar kontinuerligt på att förbättra laddarens hastighet och tillförlitlighet, för att ge våra kunder den bästa kundupplevelsen, kommenterar Roland van der Put, chef för laddningsteknik på Fastned.

En typisk Fastned station – flera snabbladdare under tak.

Fastned har idag omkring 1000 snabbladdare fördelade över Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Frankrike och Schweiz.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.