Europeiska elbilar kan få subventioner i USA – men det är inte riktat till alla

USA införde tidigare i höst ett nytt stödpaket för att minska inflationen i landet. En stor del i paketet fokuserar på grön omställning och innehåller skattelättnader och subventioner för de som byter till elbil.

Det var dock inte helt klart om europeiska biltillverkare skulle ha någon glädje av stöden, då USA ställer höga krav på att subventionsberättigade elbilar måste vara tillverkade inom landet. Nu öppnar den amerikanska administrationen dock upp en aning efter diskussioner med EU-kommissionen.

Klart är nu att företag som leasar ett eldrivet kommersiellt fordon kommer att kunna ta del av subventioner. Det framgår efter att den amerikanska administrationen förtydligat avsnittet om ”Stödet för kommersiella elfordon” i höstens stödpaket.

Kvarstår gör dock en oro kring privatköpta eldrivna personbilar som inte är berättigade till samma stöd som sina amerikanska konkurrenter. EU-kommissionen anser att det är diskriminerande.

– EU fortsätter att sträva efter liknande icke-diskriminerande behandling av EU:s tillverkare av elbilar enligt Clean Vehicle Credits i Inflation Reduction Act. Detta system är fortfarande ett problem eftersom det innehåller diskriminerande bestämmelser som utesluter EU-företag från att dra nytta av det, skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

EU-kommissionens arbetsgrupp kommer nu fortsätta diskussionerna med USA för att även inkludera eldrivna personbilar till privatpersoner. Ett stöd som även inkluderar elbilar tillverkade i Europa skulle givetvis gynna europeisk industri och fordonstillverkning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.