Europa får Mercedes nya lyxiga snabbladdare redan i år

Mercedes berättade tidigare i år om planerna på att bygga 10 000 snabbladdare fördelade över Europa, Nordamerika och Kina. Stationerna ska bli stora med hög tillgänglighet, bra faciliteter och öppet för alla elbilar.

Den ursprungliga planen var att påbörja utbyggnaden i USA och Kanada under detta året och efter det börja bygga i Europa. Nu berättar Franz Reiner som är VD för Mercedes-Benz Mobility att man också kommer öppna de första stationerna i Europa redan i år.

– De första snabbladdningsstationerna ska byggas i Tyskland och Frankrike i år, bekräftar Franz Reiner till tyska nyhetsbyrån DPA och tillägger: ”Företaget investerar ett lågt ensiffrigt miljardbelopp i detta”.

Av de 10 000 snabbladdarna ska 2000 byggas i Europa och 2000 i USA. Resten kommer Kina och andra viktiga marknader att stå för.

– Tillgången på laddningsinfrastruktur har fortfarande mycket att önska. Vi kommer definitivt inte att kunna täcka allt med våra snabbladdningsstationer. Dessa är ett tillägg till hela infrastrukturen, berättar Franz.

Öppen för alla men VIP-tjänster för Mercedes

Planen är att de flesta stationerna kommer att ha mellan fyra och 12 snabbladdare. I vissa fall kommer vissa stationer ha upp till 30 snabbladdare.

Stationerna kommer att vara öppna för alla elbilar men de som kör Mercedes kommer ha vissa fördelar. Genom navigationssystemet kommer Mercedes-förare bland annat kunna reservera en laddplats.

Snabbladdarna ska ha en effekt på upp till 350 kW. Det kommer vara möjligt att betala med app, laddbricka eller kortbetalning. Det kommer också finnas stöd för Plug & Charge.

Tillgängligheten kring laddarna ska också vara särskild god. Det ska vara enkelt att komma åt laddarna, oavsett placering av laddport, eller om man till exempelvis kör med släpvagn.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.