Elbilar från Tesla och Kia har bland de nöjdaste ägarna

Foto: Tesla

Amerikanska JD Power rankar årligen kundnöjdheten hos elbilsägarna och deras attityd till elbilen de kör. Elbilarna delas in i två segment, premium och standard.

I premiumsegmentet toppar Tesla Model 3 som får hela 777 av 1000 poäng. Tätt efter det kommer nykomlingen Tesla Model Y med 770 poäng. Det är för andra året i rad som Tesla Model 3 toppar statistiken.

Bland elbilarna i standardsegmentet toppar Kia e-Niro med 744 poäng. Det är också andra året i rad som modellen toppar sin kategori. Nykomlingen Ford Mustang Mach-E kommer på andraplats i kategorin med 741 poäng.

I premiumsegmentet ligger den genomsnittliga kundnöjdheten på 770 poäng och i standardsegmentet på 709 poäng.

Mäter attityden till elbilar

Undersökningen visar att 96 procent av de som ger en kundnöjdhet på över 900 poäng också kommer att köpa en elbil som nästa bil. Vid en kundnöjdhet på 600 poäng kommer ungefär 78 procent av förstagångsköparna av en elbil definitivt att köpa en elbil igen. Bland de som kört en elbil ett tag kommer hela 89 procent att välja elbil igen.

Undersökningen visar också att när räckvidden ökar hos elbilar ökar också sannolikheten för att man kommer att välja en elbil vid nästa köp. Bland de som tidigare kört elbil och ska köpa en ny igen så uppger hela 86 procent i standardsegmentet och 87 procent i premiumsegmentet att längre räckvidd är den främsta orsaken till att man köper en ny elbil.

Incitament och elbilsbonusar tenderar också att ge nöjdare ägare. Av de tillfrågade fick 68 procent någon sorts incitament vid köp av sin elbil. Bland de som tycker att incitamenten är lätta att få eller ansöka om är kundnöjdheten 760 poäng i genomsnitt. Hos de som tycker stöden är krångliga får kundnöjdheten i genomsnitt 712 poäng.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.