Så nöjda är elbilsköparna – och här är modellerna som toppar

Amerikanska analys- och konsumentföretaget J.D. Power är kända för att granska och betygsätta kundnöjdheten genom stora enkäter med bilägare. Nu har företaget för första gången publicerat en studie som specifikt fokuserar på elbilar.

Elbilsägare är generellt nöjda med sitt val av drivlina. Däremot är varumärkeslojaliteten inte så hög, en tredjedel kan tänka sig prova ett annat märke nästa gång. Antagligen som en direkt följt till att utbudet av elbilar ökar.

Undersökningen lyfter också två viktiga faktorer för elbilisten. Två avgörande detaljer som ska göra denne riktigt nöjd. Först ut kom räckvidd, och att den uppgivna räckvidden stämmer väl överens med den faktiska räckvidden. I fall där man tyckte detta stämde väl var man generellt 20 procent nöjdare, visar studien.

– Trots att de flesta ägare kör mindre än den uppgivna körsträckan, vill de ändå veta att den angivna räckvidden för batteriet ligger nära batteriets faktiska räckvidd. Det handlar fortfarande om sinnesfrid, säger Brent Gruber, fordonschef på J.D. Power.

Tillgång till bra laddinfrastruktur bidrar också till en nöjdare elbilsbilägare. Här sticker ägaren av premiummodeller ut, och då är det Tesla som drar upp snittet. Teslas egna laddnätverk är helt enkelt mycket bättre än andra nätverk, visar undersökningen och det återspeglas i kundernas nöjdhet.

Dessa elbilister är nöjdast

Studien delades upp i två kategorier. Det är elbilar i premiumklassen och elbilar för massmarknaden. I premium-kategorien får Tesla Model S högst betyg bland alla elbilar med 798 av 1000 poäng. Tesla Model 3 tog andraplatsen med 790 poäng. Snittet för premiumsegmentet oavsett drivlina ligger på 782 poäng.

I kategorin massmarknaden toppade Kia e-Niro med 782 av 1000 poäng. Därefter kom Chevlrolet bolt med 745 poäng följt av Hyundai Kona Electric med 743 poäng. Genomsnittet för denna kategori ligger på 730 poäng.

I undersökningen tillfrågades 9 632 bilägare som kör en laddbar bil av årsmodeller 2015 till 2021. Undersökningen utfördes i oktober-november 2020.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.